Pizza
Obsah boxu
Pizza je celosvětově oblíbený pokrm původem z Itálie, konkrétně z města Neapol. Jedná se o plochý chléb z kynutého těsta, který je obložen rajčatovou omáčkou, sýrem (nejčastěji mozzarella) a různými dalšími ingrediencemi, jako je zelenina, maso, uzeniny nebo bylinky. Následně se peče v peci, tradičně v peci na dřevo. Pizza se stala jedním z nejrozšířenějších jídel na světě a je považována za symbol italské kuchyně.
⏳ Historie a původ
Kořeny pizzy sahají až do starověkého Egypta, Řecka a Říma, kde se pekly ploché chleby z kynutého těsta s různými oblohami, jako byly bylinky a olivový olej. Tyto "prapizzy" byly základním jídlem chudých lidí, neboť byly snadné na přípravu a suroviny byly snadno dostupné. V Římě se například pekla focaccia, plochý chléb, který je považován za jednoho z přímých předchůdců moderní pizzy.
Moderní podoba pizzy, jak ji známe dnes, se zrodila v Neapoli v Itálii v 18. století. V té době byla Neapol rušným přístavním městem s velkou populací chudých obyvatel, kteří potřebovali rychlé, levné a syté jídlo. Klíčovým momentem bylo rozšíření rajčat v Evropě v 16. století, která se stala základem rajčatové omáčky.
Nejslavnější historický milník je spojován s rokem 1889, kdy král Umberto I. a královna Margherita Savojská navštívili Neapol. Místní pekař Raffaele Esposito z pizzerie Brandi (tehdy Pizzeria Pietro e Basta Così) pro královnu připravil speciální pizzu, která symbolizovala barvy italské vlajky: červená (rajčata), bílá (mozzarella) a zelená (bazalka). Tato pizza byla na počest královny pojmenována Pizza Margherita a dodnes je jednou z nejpopulárnějších a nejznámějších variant.
První pizzerie vznikly v Itálii na konci 17. století, přičemž první známá pizzerie byla otevřena v Neapoli kolem roku 1830.
🍕 Druhy a regionální varianty
Pizza se vyvinula do mnoha regionálních a národních variant po celém světě.
- Pizza Napoletana – Je považována za originální formu. Vyznačuje se měkkým, tenkým těstem s vysokými, nadýchanými okraji. Tradičně se připravuje s rajčaty San Marzano, mozzarella di bufala (buvolí mozzarella) a čerstvou bazalkou. Způsob přípravy neapolské pizzy byl v roce 2017 zapsán na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO. Od roku 2010 je rovněž chráněna jako Zaručená tradiční specialita Evropské unie.
* Pizza Margherita – Klasická neapolská pizza s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou, symbolizující barvy italské vlajky. * Pizza Marinara – Jedna z nejstarších neapolských pizz, obložená rajčaty, česnekem, oreganem a olivovým olejem, bez sýra.
- Pizza Romana – Římská pizza má tenčí a křupavější těsto než neapolská verze.
- Pizza al taglio – Pizza na plátky, podávaná v Itálii v obdélníkových kusech.
- Pizza Quattro Formaggi – Pizza se čtyřmi druhy sýra, často mozzarella, gorgonzola, parmezán a asiago.
- Pizza Capricciosa – Obsahuje rajčatový základ, mozzarellu, šunku, žampiony, artyčoky a olivy.
- Pizza Prosciutto e Funghi – S rajčatovou omáčkou, mozzarellou, šunkou a žampiony.
- Calzone – Pizza přeložená na půl, ve tvaru půlměsíce, plněná sýrem, šunkou a dalšími ingrediencemi.
- New York Style Pizza – Typická pro New York, má tenké, ručně vyhazované těsto s křupavými okraji a podává se ve velkých plátcích, které se často skládají napůl.
- Chicago Deep Dish Pizza – Charakteristická pro Chicago, má velmi vysoké okraje a je spíše koláčového tvaru, plněná vrstvami sýra, masa, zeleniny a rajčatové omáčky. Je velmi sytá.
- California Style Pizza – Vyznačuje se kreativními a netradičními ingrediencemi, jako je avokádo, fíky, rukola, mořské plody nebo kozí sýr.
- Pinsa Romana – Starodávný pokrm podobný pizze, s oválným tvarem a méně tučným těstem z několika druhů mouky.
👨🍳 Příprava a ingredience
Příprava pizzy je umění, které kombinuje jednoduché suroviny s precizní technikou. Základem je těsto, které se skládá z hladké pšeničné mouky, voda, droždí, sůl a olivový olej. Pro pravou italskou pizzu je klíčové nechat těsto nejen vykynout, ale také "uzrát", což může trvat i 24 hodin, aby se rozvinuly enzymatické procesy a těsto bylo chutné, křupavé a lehce stravitelné.
Po vykynutí se těsto ručně vytvaruje do tenké kulaté placky. Následuje nanesení rajčatového základu, často z rajčat San Marzano, která rostou na sopečných pláních pod Vesuv. Na rajčatovou omáčku se poté pokládá mozzarella, ideálně mozzarella di bufala nebo fior di latte. Dále se přidávají další ingredience podle typu pizzy a preferencí, například šunka, žampiony, olivy, artyčoky, paprika, cibule, česnek, oregano a bazalka.
Pizza se tradičně peče v peci na dřevo při velmi vysokých teplotách (250–500 °C) po dobu několika minut, což jí dodává charakteristickou křupavost a chuť. Doma se peče v troubě předehřáté na maximum, ideálně na pizza kameni nebo předehřátém plechu, aby se dosáhlo co nejrychlejšího a nejrovnoměrnějšího pečení.
📈 Ekonomický význam a globální rozšíření
Pizza se stala jedním z nejúspěšnějších globálních jídel a má obrovský ekonomický význam. Díky italským přistěhovalcům se rozšířila do Spojených států amerických na počátku 20. století, kde se stala neuvěřitelně populární, zejména po Druhé světové válce. První pizzerie v New Yorku byla otevřena v roce 1905.
V současné době (prosinec 2025) je pizza dostupná ve všech koutech světa a její obliba stále roste. Ročně se ve světě sní miliardy pizz. Rozšíření mražené pizzy v 50. letech 20. století dále přispělo k její dostupnosti a masové popularitě. Pizza je základem mnoha restaurace a řetězců rychlého občerstvení, což generuje miliardy dolarů ročně.
🏆 Rekordy a zajímavosti
Pizza je často předmětem nejrůznějších rekordů a kuriozit, které se zapisují do Guinnessovy knihy rekordů.
- Největší pizza na světě – Byla upečena v Los Angeles, Kalifornie, USA v lednu 2023 společnostmi Pizza Hut a youtuberem Airrack. Měřila neuvěřitelných 1300 metrů čtverečních (zhruba 13 990 čtverečních stop) a vážila přes 12 tun. Na její přípravu bylo spotřebováno 6 193 kg těsta, 2 244 kg rajčatové omáčky, 3 992 kg sýra a 630 496 kousků salámu. Po zaznamenání rekordu byla pizza rozdána místním charitativním organizacím a potravinovým bankám.
- Nejdelší pizza na světě – Rekord pro nejdelší pizzu držely Spojené státy americké s pizzou o délce 1930,39 metrů, upečenou v Fontana, Kalifornie v roce 2017. Předtím byl rekord držen Itálií s pizzou dlouhou 1853,88 metrů, upečenou v Neapoli v roce 2016.
- Světový den pizzy – Mezinárodní den pizzy připadá na 9. únor.
- V Česku patří mezi nejoblíbenější druhy pizzy Pizza Capricciosa a Quattro Formaggi.
Pro laiky
Představte si, že máte velkou, kulatou placku z těsta, něco jako hodně velký chléb. Na tu placku natřete červenou omáčku z rajčat, posypete bílým, táhnoucím se sýrem (třeba jako eidam, ale ještě lepší!) a přidáte, co máte rádi – třeba kousky šunky, houby nebo voňavou bylinku. Pak to celé strčíte do hodně horké pece a za chvilku máte horké, křupavé a voňavé jídlo, které je tak dobré, že si ho lidé oblíbili po celém světě! To je pizza! Je to jídlo původem z Itálie, které se jí rukama a je ideální, když máte chuť na něco rychlého a moc dobrého.