Přeskočit na obsah

Enzymy

Z Infopedia
Rozbalit box

Obsah boxu

Šablona:Infobox - protein

Enzymy, starším názvem též fermenty, jsou vysoce specializované proteiny (vzácněji molekuly RNA, tzv. ribozymy), které v živých organismech fungují jako biokatalyzátory. Urychlují chemické reakce, které by za normálních podmínek (teploty, tlaku a pH) probíhaly velmi pomalu nebo vůbec. Jsou naprosto zásadní pro všechny životní procesy, od trávení potravy přes produkci energie až po replikaci DNA a buněčné dělení.

Každý enzym je specifický pro určitou reakci a určitý substrát (výchozí látku). Tato specificita je dána unikátní trojrozměrnou strukturou enzymu, zejména jeho aktivního místa. Věda, která se zabývá studiem enzymů, se nazývá enzymologie.

📜 Historie objevů

Působení enzymů bylo lidstvem využíváno po tisíciletí, aniž by byla známa jejich podstata, například při výrobě vína, piva, sýrů nebo kynutí chleba.

  • 18. a 19. století: První vědecké studie se zaměřily na procesy trávení a kvašení (fermentace). V roce 1833 francouzský chemik Anselme Payen izoloval z ječného sladu první enzym, který nazval diastáza (dnes známý jako amyláza).
  • Louis Pasteur (cca 1860): Při studiu kvašení cukru na alkohol pomocí kvasinek dospěl k závěru, že tento proces je neoddělitelně spjat s živými buňkami. Tento koncept nazval "vitalismus".
  • Wilhelm Kühne (1877): Poprvé použil termín enzym (z řeckého en zyme, což znamená "v kvasnicích"), aby odlišil "neorganizované fermenty" jako pepsin od živých organismů.
  • Eduard Buchner (1897): Zásadní průlom. Buchner prokázal, že kvašení může probíhat i bez přítomnosti živých kvasinkových buněk. Podařilo se mu z kvasinek izolovat extrakt (který nazval zymáza), jenž byl schopen přeměňovat cukr na alkohol. Tím vyvrátil Pasteurův vitalismus a dokázal, že katalytickou aktivitu mají na svědomí specifické chemické látky. Za tento objev obdržel v roce 1907 Nobelovu cenu za chemii.
  • James B. Sumner (1926): Podařilo se mu jako prvnímu vykrystalizovat enzym – ureázu z fazolí – a prokázat, že se jedná o protein. Mnoho vědců jeho závěry zpočátku zpochybňovalo, ale později byly potvrzeny krystalizací dalších enzymů, jako je pepsin a trypsin.
  • 80. léta 20. století: Sidney Altman a Thomas Cech nezávisle na sobě objevili, že katalytickou aktivitu mohou mít i molekuly RNA. Tyto katalytické RNA molekuly byly nazvány ribozymy. Tento objev změnil centrální dogma, že všechny katalyzátory v buňce jsou proteiny, a oba vědci za něj získali v roce 1989 Nobelovu cenu za chemii.

🧬 Struktura a složení

S výjimkou ribozymů jsou všechny enzymy proteiny. Jejich funkce je neoddělitelně spjata s jejich složitou trojrozměrnou strukturou.

Proteinová povaha

Enzymy jsou typicky globulární proteiny, tvořené jedním nebo více polypeptidovými řetězci. Strukturu lze popsat ve čtyřech úrovních:

Jakákoliv změna této struktury, například vlivem vysoké teploty nebo extrémního pH (denaturace), vede ke ztrátě katalytické aktivity.

Kofaktory a koenzymy

Mnoho enzymů vyžaduje pro svou funkci kromě proteinové části i další, neproteinovou složku.

  • Apoenzym: Samotná proteinová část enzymu, která je neaktivní.
  • Kofaktor: Neproteinová složka.
  • Holoenzym: Kompletní, aktivní enzym složený z apoenzymu a kofaktoru.

Kofaktory se dále dělí na:

  • Ionty kovů: Anorganické ionty, jako jsou Zn2+, Mg2+, Fe2+, Mn2+ nebo Cu2+. Pomáhají stabilizovat strukturu enzymu nebo se přímo účastní katalýzy.
  • Koenzymy: Složitější organické molekuly, které jsou na enzym vázány jen dočasně (podobně jako substrát). Často fungují jako přenašeče chemických skupin, elektronů nebo atomů. Mnohé vitamíny (zejména skupiny B) jsou prekurzory pro syntézu koenzymů (např. NAD+ z niacinu, FAD z riboflavinu, koenzym A z kyseliny pantothenové).
  • Prostetické skupiny: Organické molekuly, které jsou na apoenzym vázány pevně, kovalentní vazbou. Příkladem je hem v cytochromech nebo kataláze.

⚙️ Mechanismus účinku

Základní funkcí enzymu je snížení aktivační energie (EA) chemické reakce. Aktivační energie je energetická bariéra, kterou musí molekuly substrátu překonat, aby se přeměnily na produkt.

Snížení aktivační energie

Enzym nemění celkovou energetickou bilanci reakce (rozdíl energií mezi produkty a substráty), pouze poskytuje alternativní reakční cestu s nižší energetickou bariérou. Tím dramaticky zvyšuje rychlost, jakou reakce dosáhne svého rovnovážného stavu. Enzymy mohou reakce urychlit milionkrát až bilionkrát.

Aktivní místo

Klíčovou částí enzymu je aktivní místo. Jedná se o malou trojrozměrnou oblast (štěrbinu nebo kapsu) tvořenou specifickými aminokyselinovými zbytky, kam se váže substrát. Aminokyseliny v aktivním místě zajišťují: 1. Vazbu substrátu: Specifické nekovalentní interakce (vodíkové můstky, iontové vazby, hydrofobní interakce) zajistí správnou orientaci substrátu. 2. Katalýzu: Aminokyselinové zbytky se přímo účastní chemické přeměny substrátu na produkt.

Modely interakce enzym-substrát

  • Model zámku a klíče (Emil Fischer, 1894): Starší model, který předpokládá, že aktivní místo má pevný, rigidní tvar, do kterého substrát zapadá jako klíč do zámku. Vysvětluje specificitu enzymů, ale ne flexibilitu katalytického procesu.
  • Model indukovaného přizpůsobení (Daniel Koshland, 1958): Modernější a přesnější model. Podle něj je aktivní místo flexibilní. Teprve navázání substrátu indukuje změnu tvaru (konformace) enzymu, která optimalizuje uspořádání katalytických skupin pro reakci. Tento model lépe vysvětluje dynamiku enzymové katalýzy.

📈 Kinetika enzymových reakcí

Enzymová kinetika studuje rychlost enzymem katalyzovaných reakcí a faktory, které ji ovlivňují. Základní vztah popisuje kinetika Michaelise-Mentenové.

Faktory ovlivňující rychlost reakce:

  • Koncentrace substrátu: S rostoucí koncentrací substrátu se rychlost reakce zvyšuje, dokud nedojde k nasycení všech aktivních míst enzymu. Poté již rychlost dále neroste a dosahuje své maximální hodnoty (Vmax).
  • Teplota: Zvyšování teploty obecně zvyšuje rychlost reakce (více kinetické energie molekul). Každý enzym má však své teplotní optimum. Při příliš vysokých teplotách dochází k denaturaci proteinu a nevratné ztrátě aktivity.
  • pH: Každý enzym má úzké rozmezí pH, ve kterém je nejaktivnější (pH optimum). Extrémní hodnoty pH mění náboj aminokyselinových zbytků, narušují strukturu aktivního místa i celého enzymu a vedou ke ztrátě aktivity. Například pepsin v žaludku pracuje optimálně v silně kyselém prostředí (pH 1,5–2,5), zatímco trypsin v tenkém střevě v mírně zásaditém (pH 7,5–8,5).
  • Přítomnost inhibitorů a aktivátorů: Látky, které mohou aktivitu enzymu snižovat (inhibitor) nebo zvyšovat (aktivátor).

🔬 Regulace enzymové aktivity

Buňky musí být schopny přesně regulovat metabolické dráhy, což se děje především kontrolou aktivity klíčových enzymů.

Inhibice

  • Reverzibilní inhibice: Inhibitor se na enzym váže nekovalentně a může být opět uvolněn.
   *   Kompetitivní: Inhibitor má podobnou strukturu jako substrát a "soutěží" s ním o vazbu na aktivní místo. Lze ji překonat zvýšením koncentrace substrátu.
   *   Nekompetitivní: Inhibitor se váže na jiné místo na enzymu (ne na aktivní místo) a mění jeho konformaci tak, že enzym ztrácí aktivitu. Nelze ji překonat zvýšením koncentrace substrátu.

Alosterická regulace

Některé enzymy mají kromě aktivního místa i další, tzv. alosterické místo. Vazba malé molekuly (alosterický efektor) na toto místo způsobí konformační změnu, která ovlivní aktivitu enzymu (buď ji zvýší – alosterická aktivace, nebo sníží – alosterická inhibice). Tento mechanismus je klíčový pro zpětnovazebnou regulaci metabolických drah.

Další regulační mechanismy

  • Kovalentní modifikace: Aktivita enzymu je řízena připojením nebo odpojením chemické skupiny, nejčastěji fosfátové (fosforylace a defosforylace).
  • Proteolytické štěpení: Některé enzymy (např. trávicí enzymy nebo enzymy pro srážení krve) jsou syntetizovány jako neaktivní prekurzory (zymogeny, např. trypsinogen). K jejich aktivaci dochází až na místě potřeby odstřižením části jejich molekuly.

분류 Názvosloví a klasifikace

Názvy enzymů často končí příponou -áza nebo -asa (např. laktáza, polymeráza). Mezinárodní unie pro biochemii a molekulární biologii (IUBMB) zavedla systematickou klasifikaci, která každý enzym jednoznačně identifikuje čtyřmístným kódem (EC číslo).

Existuje 7 hlavních tříd enzymů: 1. Oxidoreduktázy (EC 1): Katalyzují oxidačně-redukční reakce (přenos elektronů). Příklad: alkoholdehydrogenáza. 2. Transferázy (EC 2): Přenášejí funkční skupiny (např. aminoskupinu, fosfátovou skupinu) z jedné molekuly na druhou. Příklad: kináza. 3. Hydrolázy (EC 3): Štěpí chemické vazby pomocí molekuly vody (hydrolýza). Patří sem většina trávicích enzymů. Příklad: lipáza, amyláza. 4. Lyázy (EC 4): Štěpí vazby jiným mechanismem než hydrolýzou nebo oxidací, často za vzniku dvojné vazby. Příklad: dekarboxyláza. 5. Izomerázy (EC 5): Katalyzují strukturní změny v rámci jedné molekuly (izomerizace). Příklad: izomeráza. 6. Ligázy (EC 6): Spojují dvě molekuly za současného štěpení ATP nebo jiné energeticky bohaté sloučeniny. Příklad: DNA ligáza. 7. Translokázy (EC 7): Katalyzují pohyb iontů nebo molekul přes membrány. Příklad: ATP syntáza.

💡 Praktické využití

Enzymy mají obrovské komerční a technologické využití v mnoha odvětvích.

  • Potravinářský průmysl:
   *   Výroba sýrů: Chymosin (rennin) sráží mléčnou bílkovinu kasein.
   *   Pekařství: Amylázay štěpí škrob na cukry, které slouží jako potrava pro kvasinky.
   *   Pivovarnictví: Enzymy z ječného sladu štěpí škrob na zkvasitelné cukry.
   *   Výroba džusů: Pektinázay rozkládají pektin, což usnadňuje lisování ovoce a čiření šťávy.
  • Průmysl a domácnost:
   *   Prací prášky: Obsahují proteázy, amylázy a lipázy k odstraňování skvrn bílkovinné, škrobové a tukové povahy.
   *   Výroba biopaliv: Celulázay štěpí celulózu z rostlinné biomasy na cukry, které se dále kvasí na ethanol.
  • Medicína a diagnostika:
   *   Diagnostika: Hladiny určitých enzymů v krevi slouží jako markery poškození tkání (např. zvýšené transaminázy při poškození jater, kreatinkináza při infarktu myokardu).
   *   Léčiva: Streptokináza se používá k rozpouštění krevních sraženin.
   *   Substituční terapie: Podávání laktázy lidem s laktózovou intolerancí.
  • Molekulární biologie a genetické inženýrství:
   *   Restrikční enzymy a DNA ligáza jsou základními nástroji pro manipulaci s DNA.
   *   DNA polymerázy (zejména termostabilní) jsou klíčové pro metodu PCR.

🧑‍🏫 Pro laiky

Představte si buňku jako obrovskou a velmi rušnou továrnu. V této továrně se neustále něco staví, bourá, přeměňuje a transportuje. Enzymy jsou v této továrně specializovaní dělníci nebo spíše super-efektivní robotické nástroje.

  • Každý nástroj na jeden úkol: Jeden typ enzymu (např. nůžky) umí stříhat jen jeden konkrétní druh provázku (substrát). Jiný typ (např. svářečka) umí spojit jen dva specifické díly dohromady. Tato specializace se nazývá specificita.
  • Neuvěřitelná rychlost: Tito "dělníci" pracují neuvěřitelně rychle. Reakci, která by sama o sobě trvala roky, dokáže enzym provést za zlomek sekundy. Dělají to tak, že úkol "usnadní" – sníží energii potřebnou k jeho provedení.
  • Nezbytní pro život: Bez těchto enzymatických dělníků by se továrna (buňka) zastavila. Nebylo by možné strávit jídlo, vyrobit energii, opravit poškození nebo se rozmnožovat. Život, jak ho známe, by nemohl existovat.

Když například sníte chleba, enzym zvaný amyláza ve vašich slinách okamžitě začne rozkládat složitý škrob na jednodušší cukry. Bez amylázy by tento proces trval nesrovnatelně déle a tělo by z chleba nezískalo energii.


Šablona:Aktualizováno