Přeskočit na obsah

Koření: Porovnání verzí

Z Infopedia
založena nová stránka s textem „{{K rozšíření}} {{Infobox Potravina |název = Koření |obrázek = Spices1.jpg |popis_obrázku = Různé druhy koření |typ = Pochutina |použití = Dochucování pokrmů, konzervace, léčitelství |původ = Rostlinné části (semena, plody, kůra, kořeny, listy, květy) |historie = První důkazy z období 4000 let př. n. l. (Sumerská říše) |význam = Kulturní, ekonomický, gastronomický }} '''Koření''' je přírodní látka, obvyk…“
 
(Žádný rozdíl)

Aktuální verze z 8. 11. 2025, 21:05

Rozbalit box

Obsah boxu

Šablona:Infobox Potravina

Koření je přírodní látka, obvykle rostlinného původu, používaná především k vylepšení chuti, vůně a vzhledu pokrmů. Původně sloužilo také k překrytí chuti a zápachu zkažených potravin a k jejich konzervaci. Z potravinářského hlediska patří koření mezi pochutiny, tedy poživatiny, které nemají syticí funkci, ale pouze ochucující. Koření se vyrábí ze sušených nebo čerstvých částí rostlin, jako jsou semena, plody, kůra, kořeny, listy nebo květy.

🌿 Definice a vlastnosti

Koření se vyznačuje výraznou a příjemnou (někdy i odpornou) chutí a vůní. Obsahuje různé účinné látky, jako jsou silice, hořčiny, třísloviny, etérické oleje a česnekové silice. Některé druhy koření zlepšují trávení (např. pepř, paprika, hořčice, zázvor) nebo působí jako přírodní antibiotikum, a proto zpomalují rozvoj bakterií (např. paprika, česnek, křen).

🌍 Historie koření

Pravěk a starověk

První důkazy o užívání koření pocházejí z období 4000 let př. n. l. z Sumerské říše. Staří Egypťané, Sumerové, Indové a Číňané používali koření nejen k dochucování jídel, ale i v lékařství a náboženských rituálech. Mezi nejstarší známá koření patří kmín, mák, anýz, koriandr, skořice, šafrán, tymián, kardamon, kurkuma, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a zázvor.

Středověk a zámořské objevy

V středověku se obchod s kořením stal jedním z hlavních motorů světového obchodu. Křížové výpravy a cesty mořeplavců jako Kryštof Kolumbus, Vasco da Gama a Fernão de Magalhães měly za cíl najít nové cesty k zdrojům koření. Objevení Ameriky přineslo do Evropy nové druhy koření, jako je chilli, paprika, kakao, cukrová třtina, tabák a vanilka.

Moderní doba

V současnosti je koření díky moderním metodám pěstování a dopravy mnohem dostupnější. Jeho cena klesla a rozšířilo se do všech kuchyní světa. Koření se používá nejen v gastronomii, ale také ve farmacii, parfumerii a kosmetice.

🌱 Druhy koření

Koření lze rozdělit podle části rostliny, ze které se získává:

🍲 Použití koření

Koření se používá k:

🌿 Pro laiky

Koření jsou jako "kouzelný prášek" pro jídlo. Představte si, že vaříte polévku a je trochu mdlá. Přidáte špetku pepře, lístek bobkového listu a trochu petržele – a najednou polévka voní a chutná úplně jinak! Koření může být z listů, květů, semen, kořenů nebo kůry rostlin. Některá koření jsou ostrá (např. chilli), jiná sladká (např. skořice), další zase voní jako les (např. rozmarýn). Bez koření by byla jídla fádní a nudná.

📚 Zdroje