Přeskočit na obsah

Hořčice

Z Infopedia
Rozbalit box

Obsah boxu

Šablona:Infobox potravina

Hořčice je koření a dochucovadlo vyráběné ze semen různých druhů rostlin rodu hořčice (latinsky *Sinapis* a *Brassica*). Používá se k dochucování pokrmů, především mas, uzenin, sendvičů a salátů. Má výraznou ostrou a mírně pálivou chuť, která je způsobena obsahem hořčičných látek.

Vznik a historie

Hořčice patří mezi nejstarší známá koření. Její použití sahá až do starověku. Již ve starém Egyptě, Římě a Řecku se používala k dochucování jídel a léčebným účelům. První doložený recept na hořčici pochází z římské kuchařky „De re coquinaria“ od Apicia, kde je semínka hořčice drcena a smíchána s vínem a octem.

Ve středověké Evropě se výroba hořčice rozšířila především ve Francii a Německu. Francouzská města, jako Dijon, se stala známými výrobou kvalitní hořčice, která je dodnes ceněná. Hořčice se postupně rozšířila po celém světě a stala se nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní.

Výroba a druhy hořčice

Hořčice se vyrábí mletím nebo drcením semen hořčice, která se pak smíchají s vodou, octem, solí a dalšími přísadami podle receptury. Při výrobě se používají tři hlavní druhy semen:

  • Bílá hořčice (*Sinapis alba*) – má nejjemnější chuť, často se používá do jemných hořčic a omáček.
  • Černá hořčice (*Brassica nigra*) – velmi pálivá a výrazná, používá se zejména v tradičních evropských receptech.
  • Hnědá hořčice (*Brassica juncea*) – chutí je mezi bílou a černou, používá se k přípravě ostrých a kořeněných hořčic.

Mezi nejznámější druhy hořčice patří:

  • Šablona:W – jemná, hladká, vyrobená převážně z hnědých semen, voda a ocet, původem z francouzského Dijonu.
  • Šablona:W – obsahuje celé nebo drcené semena, výraznější chuť a strukturu.
  • Šablona:W – silná, pálivá, obvykle žlutá barva díky použití kurkumy.
  • Šablona:W – běžná na amerických grilovačkách, méně pálivá, žlutá barva.

Hořčice je také základní složkou mnoha omáček, například Šablona:W (japonské křenové hořčice) a různých druhů marinád.

Použití hořčice

Hořčice se používá v kuchyni jako dochucovadlo k masu, uzeninám, sendvičům, salátům a jako základ pro omáčky a dresinky. Dále má využití v medicíně a kosmetice pro své stimulační a protizánětlivé účinky.

(pro další část napiš, až budeš chtít pokračovat)

Význam a zdravotní účinky

Hořčice obsahuje látky zvané glukosinoláty, které se při zpracování semen přeměňují na hořčičné oleje – ty dodávají hořčici její typickou štiplavou chuť. Tyto látky mají zároveň antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Konzumace hořčice může podporovat trávení, zlepšovat metabolismus a mírně působit proti nachlazení. Ve vyšších dávkách je ale třeba opatrnost, protože hořčice může dráždit sliznice.

Zajímavosti

  • Hořčice byla ve středověku velmi cenná, někdy sloužila i jako platidlo.
  • Největší světový producent hořčice jsou dnes země jako Kanada, Indie a Čína.
  • V některých regionech se pořádají „hořčičné festivaly“, kde lidé ochutnávají různé druhy a soutěží v přípravě hořčičných jídel.
  • Slovo „hořčice“ pochází ze staroslověnského „gorčica“, což odkazuje na její hořkou, pálivou chuť.

Pro laiky

Hořčice je něco jako koření, které dává jídlu trochu štiplavou a pálivou chuť, podobně jako když do jídla přidáš trochu pepře nebo chilli. Dělá se ze semen rostliny zvané hořčice, která roste na polích. Tyto semínka se rozdrtí a smíchají s vodou a octem, aby vznikla pasta, která se dá mazat na chleba nebo přidávat do omáček. Hořčice pomáhá udělat jídlo chutnější a taky trochu zahřát, když je venku zima.

(pro pokračování napiš)

Výroba hořčice ve světě

Výroba hořčice se liší podle regionu a tradičních receptur.

  • V Evropa je tradiční výroba zaměřena na jemné a vyvážené chutě, například ve Dijonu ve Francie, kde se hořčice vyrábí s použitím bílého vína nebo vinného octa.
  • V Severní Amerika převládá spíše žlutá plnotučná hořčice, která je oblíbená při grilování a rychlém občerstvení, například v USA.
  • V Indie se hořčičná semínka často používají v celku jako koření při přípravě kari nebo se vyrábí hořčičná pasta s dalšími kořením, jako je kurkuma a chilli papričky.

Kulinářské tradice a fanoušci

Hořčice je neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě, včetně francouzské, německé, indická kuchyně nebo americká kuchyně. Má své příznivce mezi milovníky grilování, gurmány i profesionálními kuchaři. Existují speciální fanouškovské kluby a festivaly, kde se prezentují nové druhy hořčic, pořádají se soutěže v jejich výrobě i ochutnávky. Hořčice také často inspiruje nové recepty a kombinace chutí v moderní gastronomie.

Kategorie